Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Krijimi i nje kompiuteri te asambluar

Shko poshtë

Krijimi i nje kompiuteri te asambluar Empty Krijimi i nje kompiuteri te asambluar

Mesazh nga Geri Fri 24 Apr 2009 - 11:24

Sic e dini nje kompiuter mund te blihet , por edhe munte krijohet vete duke e asmbluar pjese pjese , pervec lap topit .
Ne kete teme , po mundohem tju jap pak informacion rreth pjeseve kryesore qe perbejne nje kompiuter .

SKEDA NENE :

I motherboard (anglisht motherboard - mainboard-MB ose M / B) ose karta e sistemit është një pjesë thelbësore e një kompjuter personal moderne: ai vetë në të gjitha elektronike circuitry të ndryshme në mes komponenteve dhe ndërmjet tyre dhe autobusi zgjerimin dhe interfaces me jashtë. Ai është përgjegjës për transmetimin dhe kohën e duhur shumë qindra sinjale të ndryshme, të gjitha në frekuenca të larta dhe të ndjeshme ndaj disturbances, për këtë arsye e saj të suksesshme është një faktor i rëndësishëm në cilësinë dhe besueshmërinë e kompjuterit.
Ajo përbëhet nga një qark të shtypura tejet kompleks, i ndërtuar nga një sanduiç i shtresa të bakrit dhe vetronite: zakonisht një motherboard mund të ketë katër deri në gjashtë shtresa të bakrit. Nė kėto gjurmė janë tërhequr lidh komponente, të cilat duhet të llogaritet me kujdes të madh: frekuencat zakonisht përdoren nga CPU dhe kujtesës RAM në përdorim sot, e transmetimit të sinjaleve elektrike nuk mund të konsiderohet i menjëhershëm, por duhet të marrë parasysh dell'impedenza udhën e saj të bakrit dhe rezistencë e prodhimit dhe futjen e komponentëve të përfshira, të cilat ndikojnë në kohën e fluturimit sinjale nga një pikë në qark.

Në këtë bord janë ngjitur një seri e qarqeve të integruar, këmbë dhe lidhësit, dhe më të rëndësishme janë integruar mikroprocesor se pjesa më e madhe e kryen punën e interfejsit midis komponentet kryesore dhe zgjerimin autobus, e ROM (ose PROM, EEPROM ose të ngjashme) në gropë për procesor dhe lidhësit e nevojshme për asamblenë e tjera komponentët e kartave PC zgjerim. Struktura e tanishme e të dhënave fletët e sistemit kompjuterik është rezultat i evolucionit teknologjik që ka bërë që të përcaktohet një sistem i vlefshëm arkitekturës, në parim, për të gjitha sistemet e klasës kompjuter personal ose pushtetit të krahasueshme.
Geri
Geri
Fondatore St@ff Forum
Fondatore St@ff Forum

<b>Postime</b> Postime : 19707
 <b>Piket</b> Piket : 23805
Regjistruar : 21/04/2009
 <b>Mosha</b> Mosha : 36
 <b>Vendbanimi</b> Vendbanimi : Ne qytetin e dashur Tirone

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Krijimi i nje kompiuteri te asambluar Empty Re: Krijimi i nje kompiuteri te asambluar

Mesazh nga Geri Fri 24 Apr 2009 - 11:24

HARD DISK

Hard disk apo hard drive (i quajtur edhe hard drive) është një pajisje përdoren për magazinimin e afat-gjatë të të dhënave në një kompjuter. Ai përbëhet kryesisht nga një ose më shumë në Disqet aluminit ose qelqi, i mbuluar me ferromagnetic material në qarkullim të shpejtë dhe të dy kryetarët për secilin disk (një çdo palë), e cila, gjatë operacionit "fluturojnë" në një distancë prej disa hundredths e një nanometer nga sipërfaqe prej disku lexim dhe shkrim të dhënave. Kreu është mbajtur ngritur nga ky veprim nga ana e rotacionin e Disqet, e cila mund të kalojë 15,000 rpm.

Modern hard disk dhe kapacitet të lartë të performancës në masë të madhe ato të modeleve të hershme, por do të qëndrojë edhe më poshtë punën e komponenteve elektronike që përbëjnë pjesën tjetër të kompjuterit. Për këtë arsye, është e vështirë disk shpesh shkaku kryesor i ngadalësimit të një kompjuteri.

Veçoritë kryesore të një hard disk moderne janë:

* Aftësia
* I akses kohë
* Transferimi normë

Kapaciteti zakonisht është shprehur në gigabytes (GB). Prodhuesit e metrikë gigabytes përdorimin në vend të approximations për të dy pushteteve të përdoren për të kujtesës. Kjo do të thotë se e kapacitetit të një hard disk, në fakt është pak më e vogël se ajo e një modul memorie me të njëjtin kapacitet, dhe hendeku rrit me madhësinë. The hard disk janë në shitje me një kapacitet të midis 40 dhe 750 gigabytes. Kapaciteti mund të rritet me rritjen e dendësisë informata me të cilat është i ruajtur në disk, ose duke përdorur disqe më të mëdha duke përdorur një apo më shumë. Leapfrogging gjithnjë e më i madh në njësitë e di se nuk ka ndalur, e parësi e kapacitetit (750 GB) që do të mbahet në maj 2006 nga Seagate Barracuda 7.200,10 është zëvendësohet nga modeli i Hitachi Deskstar 7K1000 dorëzuar Jan 5 2007, 1 TB më 5 pllaka, me nje densitet prej 23 miliard BITS per centimetër katror, paralelisht me poshte kostos për GB, njoftoi se çmimi i kësaj njësie është më pak se $ 400.

E qasjes është koha më e rëndësishme në përcaktimin e ndryshueshme punën e një disk vështirë, por shpesh nuk është përmendur nga ana e prodhuesit. Kjo është koha mesatare e nevojshme për një vend të caktuar në një pjesë të qëlluar hard drive dhe mund të gjendet. Koha e marrë varet nga fakti në se kreu duhet të lëvizë, dhe njëkohësisht kthyer deri në disk interesante pikë nuk është nën kreu (i alternuar latente). Prodhuesit janë duke kërkuar për të arritur këtë arsye gjithnjë e më të lexuar drejton (i cili mund të lëvizin më shpejt, sepse ato kanë më pak inerci) dhe që të kandidojë Disqet më të shpejtë. E koha për një qasje tipike të konsumit vështirë disk është rreth 10 milliseconds. Për një hard disk performances (15.000 rpm) është 3 ose 4 milliseconds.

Transferimi norma është shuma e të dhënave që teorikisht hard disk është në gjendje të lexojnë apo shkruajnë në disk, në një kohë të caktuar (zakonisht merr 1 dytë si referencë). Përdor Disqet që qarkulloj apo rritje më të shpejtë të dendësia e magazinimit të çon në një përmirësim të drejtpërdrejta shpejtësia e transferimit. Ai duhet të thuhet se, përveç rasteve të veçanta, të shpejtuar transferimin teorike rrallë është arritur dhe qasjen kohë është ai që më ndikon në punën e vështirë një disk.

Përveç tre shikime më lart, karakteristikat e tjera që ndikojnë në një masë më të vogël për punën e vështirë një disk. Këto përfshijnë:

* Tampon i kujtesës
* Shpejtësia e

Tampon i vogël është një kujtim i cache (zakonisht disa megabytes) dhe është e vështirë të bordit dhe me makinë, e cila është përgjegjëse për ruajtjen e të dhënave të fundit lexuar ose shkruar nga to disk. Në qoftë se një program i lexuar në mënyrë të përsëritur të njëjtin informacion, ata mund të gjendet në tampon në vend të disk. Si e tampon një komponent elektronike dhe nuk mekanik, transferimin norma është shumë më e lartë, me kalimin e kohës, kapacitetin e kujtesës është fitimi i rritur, aktualisht 16 MB është një pretty normal size.

L 'interface lidhje në mes të vështirë disk dhe motherboard (ose, më saktë, e kontrollues) për shkak se mund të ndikojnë në ecurinë e specifikon se shpejtësia maksimale në informata të cilat mund të transferohen në ose nga hard disku. Modern type ATA133 interface, Serial ATA ose SCSI mund transferimin qindra megabytes per dytë, shumë më tepër se çdo hard disk të vetëm mund të bëjë, dhe kështu që nuk është në përgjithësi interfejsit një faktor kufizues. E shprehjes mund të ndryshojë në përdorimin e të shumta në disqe mësyjnë configuration, në këtë rast është e rëndësishme për të përdorur më të shpejtë të mundshme, të tilla si fibër Channel 2 GB / s.
Geri
Geri
Fondatore St@ff Forum
Fondatore St@ff Forum

Krijimi i nje kompiuteri te asambluar Empty Re: Krijimi i nje kompiuteri te asambluar

Mesazh nga Geri Fri 24 Apr 2009 - 11:25

C.P.U

I CPU (acronym për një Central Processing Unit, zakonisht të njohur si procesor) është fizike zbatimin e një prej dy komponentet e Turing machine (të tjera është e kujtesës).

CPU është detyrë për të lexuar udhëzimet dhe të dhëna nga kujtesa dhe ekzekutuar udhëzimet, si rezultat i ekzekutimit të një udhëzimi varet nga të dhënat në të cilat ai vepron dhe të brendshme të shtetit të CPU veten, e cila mban gjurmët e kaluara transaksioneve.

Sipas organizimin e kujtesës janë dy familjet e CPUs:

* Me klasike Von Njuman arkitekturës, ku të dhënat dhe udhëzimet që banojnë në të njëjtën kujtesës (prandaj është e mundur që të ketë kodin automodificante). Kjo është e arkitekturës më të zakonshme për shkak se ajo është e thjeshtë dhe më fleksibël.
* Arkitektura e Harvardit: të dhënat dhe instruksionet që banojnë në dy kujtime. Kjo arkitekturë siguron performance më të mirë që prej dy kujtimet të mund të punojnë në paralele, por kjo është më komplekse për të menaxhuar. Kjo zakonisht është përdorur në DSP.

Çdo CPU përmban:

* Një ALU (Arithmetic-Logic Unit) i cili është përgjegjës për kryerjen e operacioneve arithmetic dhe logjikë;
* Një kontroll njësi që lexon udhëzime nga kujtesa, në se do të lexoni të dhënat për të lexuar udhëzimi, ajo ekzekuton instruksione dhe dyqane të rezultojë në qoftë se ka shkrim në kujtim ose në një regjistër të CPU.
* Records, vende të posaçme memorie të brendshme të CPU, shumë shpejt, të cilat ju mund të qasje shumë më shpejt se kujtesës: vlera e përgjithshme e të gjitha regjistrat e CPU është shteti në të cilin ajo është aktualisht. Dy regjistra janë gjithmonë të pranishëm:
Regjistrohu ose IP (Udhėzimi zagar) ose PC (Program Counter), e cila përmban adresën e memories në qelinë e udhëzimeve të ardhshme të të ekzekutohet;
or register flamuj: ky regjistër nuk përmban konvencionale numerike vlerat, por një sërë BITS, quajtur flamuj, e cila u raportuan detajet e CPU dhe disa informacione të përfundimit të kryer këtë operacion. Më i rëndësishëm flamuj janë:
ose Flamuri Shtetit:
+ Mbushem plotë: tregon se rezultat i mësipërm është shumë e madhe për fushën rezultatet: 0 nuk del nga shtrati, 1 del nga shtrati
+ Zero: 1 në qoftë se është e fundit Operacioni u zero rezultat, ndryshe vlerë 0.
+ Mbaj: dmth 1 në qoftë se operacioni i fundit ka tejkaluar kapacitetin e regjistrit përmbajnë rezultat, përndryshe është e vërtetë 0 (shembull: në një 8-bit regjistroheni, i cili mund të përfaqësojë vetëm numrat nga 0 deri në 255, shuma do të jetë 178 250 si rezultat 172 dhe të kryejë do të vihet në 1).
+ Sign tregon shenja të rezultojë e mëparshme: 0 pozitiv, 1 rezultat negativ
Flag ose kontroll:
+ Ndėrpresė: Nëse kjo është flamuri caktuar vlerën 1, ndalesa e CPU përgjigjej kërkesave për pajisje të shërbimit të jashtëm (sinjale IRQ linja) deri sa është vlera e të reset 0, ose deri sa të arrijë një sinjal nga jashtë Reset .

Një propozim për të CPU regjistrat janë të ndarë në:

* Bazuar në një pirg: të dhënat janë të rregulluar në një pirg të strukturës dhe të gjitha udhëzimet që operojnë ekskluzivisht mbi rafte (për shembull, Transputer), kjo e arkitekturës ka avantazhin e të mos pasur nevojë të specifikojë që veprojnë brendshme register (it's always on top mullar), duke marrë udhëzime (opcodes) janë të shkurtër dhe më e lehtë të deshifroj. Pala tjetër e medaljes është se në qoftë se keni nevojë për një "varrosur" në pjesën e poshtme të grumbulloj, rimëkëmbjen e saj është mjaft i ngadaltë.
* Mbështetur në të dhënat: CPUs Këto janë të pajisura me regjistra shtesë që janë të përgjithshme e përdoruesit për të përkohshëm për të ruajtur vlerat. Udhëzimet këto shënime mund të hyni generics. Shumica e CPUs janë të këtij lloji.

Një CPU është një qark i njëkohshëm digjitale: që do të thotë se statusi i tij do të ndryshojë sa herë që ajo të marrë një impuls nga një sinjal se sinkronizoj Clock, e cila përcakton që veprojnë si pasojë e shpejtësisë, orën shpejtësi, në mënyrë që koha e ekzekutimit udhëzimi është i matur në orën cikle, që është, sa clock pulses janë të nevojshme për CPU për të kompletuar. Të vërtetë, një pjesë e rëndësishme dhe të ndjeshme të çdo CPU është e sistemit të shpërndarjes që përmban orën sinjal për njësi të ndryshme dhe nën-njësi e cila është bërë për të siguruar që ato janë gjithmonë në sinkronizoj: sistemi bronkial në një strukturë pemë me kompas dhe repeaters që arrin kudo në CPU. Në shumicën e moderne procesorë (Pentium, Athlon, PowerPC), kjo "zinxhirin e ingranazhet" për të përdorur elektronike arrin rreth 30% të të gjithë në dispozicion transistors. Shpejtësia e kësaj shpërndarje direkt përcakton maksimumin që veprojnë një frekuencë e CPU: CPU të mund të ketë më shpejt se kritike rrugën e saj, përkatësisht në kohën e merr orën për të udhëtuar më të gjata të shtrihet në të gjithë pemë clock shpërndarjes . Për shembull, në qoftë se clock dhënë një sinjal të përdor një nanosecond CPU për të kaluar të gjithë mikroprocesor dhe deri në sub, CPU kjo do të veprojë në jo më shumë se 1 GHz, sepse përndryshe përbërësit e vet të brendshëm do të humbasin sinkronizimin me paparashikueshme rezultatet (për shkak të tolerances dhe kufijtë e sigurisë, e kufizojnë praktike është edhe më pak të mirë-1GHz).
Geri
Geri
Fondatore St@ff Forum
Fondatore St@ff Forum

Mesazh nga Geri Fri 24 Apr 2009 - 11:29

RAM

RAM, acronym një informacion për të përdorur në kujtesë e gjallë e kujtesës është mbështetja që mund të lexojnë dhe shkruajnë qasje informatave me një "random", dmth pa patur nevojë për të përmbushur një qëllim të caktuar, si të tilla ndodhin për një shirit magnetik.

Afati aktualisht atribuohet të medias kujtesës ngurta-shtet formimin pjesë e hardware instaluar në një kompjuter.

Përdorimi i RAM memorie është i zakonshëm për të gjithë hardware e arkitekturës, të dyja uniprocessor dhe multiprocessor se forma e kujtesës parësore të winemaker.

Në varësi të arkitekturës të përdorura, mund të CPU akses direkt kujtimin, ose qasja e duhur ajo përmes kontrollues. Në rastin e multiprocessor sistemeve, e kujtesës parësore mund të ndahen me të shumëfishta procesorë ose mund të jetë e ndarë, në të cilin rast çdo procesor ka kujtesën e vet private. Ka edhe të përziera arkitekturave atje ku është edhe një kujtesës parësore të përbashkëta nga të gjitha procesorë privat se një kujtim i dedikuar për secilën prej tyre.

The processor ngarkesa e RAM, kur ajo ka në depon e tij të brendshme, të udhëzimeve të ekzekutuar dhe të dhënat që do të përpilohet dhe pastaj prapë në rewritten RAM. Ndërsa në përgjithësi është i ngadalshëm processor, shpejtësia e saj është një faktor në punën e kompjuterit.
Ram memorie të Brendshëm
Ram memorie të Brendshëm

Një funksion të zakonshme për të gjitha llojet e përdorur për RAM memorie kryesore është të humbasin kur përmbajtja e saj është ajo e mungesës së pushtetit që ushqen. Unë jam duke studiuar llojet e tjera të kujtesës, të bazuar në parimet e tjera, të cilat në të ardhmen mund të lejojnë për të kapërcyer këtë kufizim.
Geri
Geri
Fondatore St@ff Forum
Fondatore St@ff Forum

Mesazh nga Geri Fri 24 Apr 2009 - 11:30

SKEDA VIDEO

Një video e kartave është një komponent i kompjuterit që është projektuar për të gjeneruar një sinjal elektrike (output) që mund të shfaqet në ekran (ekran). Varësisht nga lloji i kompjuterit këtë pajisje mund të jenë më shumë ose më pak të fuqishme: e para modele të kartës video ju mund të shikoni vetëm tekst, pastaj kanë përhapur edhe video kartat grafike mund display output (non-text images) dhe, kohët e fundit, duke përfshirë modele tre-dimensional textured dhe lëviz në kohë reale. Këto lloje të kartës do të përgatiten dhe të redaktoni imazhin në kujtesën e vet të brendshëm, ndërsa 2D kartat mund të shfaqin 3D images pa ndihmën e CPU e cila duhet të drejtuar nga vetë të gjitha llogaritjet e nevojshme.

Një video tipike përmban një kartë grafike të integruara (ose më shumë se një) që trajton një sasi RAM dedikuar për ruajtjen e të dhënave dhe për të treguar se grafikė fizikisht banon në kartën e vetë. The video kartat për të ndërtuar dhe IBM PC kompatibil ROM përmban gjithashtu një shofer me një shumë të thjeshtë (që është quajtur firmware moderne video upgradable në kartat) të shfrytëzuara nga BIOS për bootstrap.

Funksionimi i një video-kartë është, në parim, shumë e thjeshtë: çdo kontratë qiraje e graphics RAM përmban ngjyra të një pixel të ekranit, apo në qoftë se një karakter kartë është aktualisht duke shfaqur vetëm tekst, grafikë të çip është i kufizuar për të lexuar përkim qera e nevojshme (nëse jeni duke punuar në text mode, secili me qira është hartuar nga një gjenerator karakter) dhe për të përzënë një digital analog-converter, RAMDAC së, e cila gjeneron video sinjal për të shfaqur nga të monitoruar. Shuma e të pajisura RAM karte grafike dhe shpejtësia (frekuencën) e saj maksimal të varet RAMDAC rezolutë të arritur maksimumin e numrit të ngjyrave dhe njëherazi të dukshme.

Të gjitha kartat video mund të shohim edhe tre-dimensional graphics (e kufizojnë në mënyrë që ata janë vetëm text-mode, nëse ju pranojnë një përfaqësim ASCII art), por pa përshpejtimin funksionet specifike. E gjithë puna e llogaritjes duhet të bëhet, nga pixel pixel, nga kryesore CPU i kompjuterit, i cili shpesh është i zhytur plotësisht nga kjo detyrë: një tre-dimensional graphics kartë nuk është e kufizuar në praktikë të shoh një seri dy-dimensional imazhe që janë dërguar nga sistemit.
Geri
Geri
Fondatore St@ff Forum
Fondatore St@ff Forum

Mesazh nga Geri Fri 24 Apr 2009 - 11:30

SKEDA AUDIO

Një tingull kartë zgjerimi është një kartë që merret me transformimin e një audio dixhitale derdhet në një sinjal analog (dixhitale apo edhe në konfigurimin e fundit), e luajtur nga një sërë folësit. Shumica aktuale shëndoshë mund të merrni edhe kartat input (nga microphones apo instrumente muzikore) që dërgon në njësinë qendrore të përpunimit.

Një kartë tipike tingull përfshin një tingull mikroprocesor zakonisht pajisur me një digital analog-converter se converts tingull valëve të regjistruara ose të gjeneruara dixhitale në një sinjal analog. Kjo është sinjal për të thyen një lidhës i cili mund të jetë e lidhur një përforcues ose pajisje të ngjashme.

Më të avancuara arkitekturave zakonisht përfshijnë më shumë se një tingull mikroprocesor, dhe të ndajnë mes synthesizer tinguj (zakonisht përdoret për të gjeneruar tingujve në kohë reale me pak perdorimin e CPU) dhe digjitale shëndoshë.

Më të përparuara të shëndosha kartat (të tilla si X-Fi Creative Labs) po ashtu kanë një procesor (CPU) me zë më të mirë për përpunim.

PC-në e mesme e ulët të shëndosha kartë është zakonisht në një çip të integruar në motherboard, për të kontrolluar shpenzimet dhe konsumin. Këto karta me zë, edhe pa të përparuara të përpunimit të aftësive, janë në gjendje të riprodhimin me cilësi të lartë të shëndosha dhe kanë produkteve për sistemet e rrethojnë amtare deri në 9.1.

Shumica e kartave të shëndosha në treg (të integruar apo jo) e vitit 1999 si vijon standardi Microsoft PC 99 për ngjyrën e daljet:
Color Funksioni
Rosa Hyrja për analog mikrofon.
Regjistruar Azzurro analog.
Green kryesor stereo output (telefon i fiksuar në kokë ose përpara).
Black Out për folësit rear (rrethojnë sistemeve).
Silver output për palën folësit (rrethojnë sistemeve).
Orange Digital S / PDIF (ndonjëherë përdoret si një analogue output për subwoofer).

Dy karakteristikat e rëndësishme të shëndosha kartë janë:

* Polifoni saj, numri i të dallueshme tinguj dhe zëra që vetëm mund të kthehet të luhet në mënyrë të pavarur dhe të njëjtën kohë;
* Numri i kanaleve, që do të thotë të dallueshme audio sinjale elektrike, korrespondues për konfigurimin e loudspeakers, si 1 (mono), 2,0 (stereo), 2,1 (stereo dhe subwoofer), etj 5.1.

Shpesh, të dy termat janë përdorur për të treguar shkallën e polifoni, nuk e konfigurimit të daljet.

E kartave të datës ishin më shumë se 3 zëra polifoni, por vetëm një kanal audio në të cilën e artikujve ishin të përziera.

Për disa vite, e kartave PC ishin midis 9 dhe 18 objekte, kryesisht përdoret për rishikim të MIDI muzikë, por vetëm një (mono) ose dy (stereo) shpreh dhe kanale për rishikim të shëndosha dixhitale. Sikur të të luhet kur dy ose më shumë tinguj, ata ishin të përzjera në softuerin. Shumica e kartave të shëndoshë dhe të integruar ekonomike, pavarësisht që kanë të ndryshme audio kanale (5.1, 7.1), nuk kanë hardware polifoni nivel.

Sot, një kartë e cila siguron hardware polifoni quhet një "audio akselerator" dhe përfshin veçori të përparuara për të llogaritur 3D efekte të shëndosha në kohë reale DSP.
Geri
Geri
Fondatore St@ff Forum
Fondatore St@ff Forum

Mesazh nga Sponsored content

Sponsored content

Mbrapsht në krye

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi