Historie e Halloweenit.
:: Zone e Lire :: Kuriozitete
Faqja 1 e 1
Historie e Halloweenit.
Re: Historie e Halloweenit.
Nata ndërmjet 31 tetorit dhe 1 Nëntorit ishte momenti më i madhështor i të gjithë vitit kelt dhe ishte për keltët festa më e rëndësishme e kalendarit të tyre dhe quhej nata e Samhain. Të gjitha legjendat më të rëndësishme në të cilat tregohen cikle epike, saga të lashta, beteja të mëdha dhe tregohej për mbretër dhe heronj, zhvilloheshin në natën e Samhain-it. Shumë nga këto legjenda bënin fjalë për pjellorinë e tokës dhe për kalimin e stinës së errët dimërore. Për këtë arsye pritej gjysma më e errët e vitit me frikë të madhe dhe festohej me respekt nga të gjithë, tmerr dhe panik fillimi i mbretërisë gjashtëmujore të Perëndisë së Errësirës: Samhain (Samain, Samhuin).
Në të vërtetë nuk ekzistojnë dëshmi arkeologjike apo letrare për të thënë me saktësi nëse Samhain tregonte vetëm një periudhë të vitit apo ndoshta një hyjni.
Për keltët, që ishin një popull që merreshin me bujqësi dhe blegtori, përvjetori që shënonte fundin e korrjeve dhe fillimin e dimrit merrte një rëndësi të veçantë meqë jeta ndryshonte rrënjësisht: kopetë silleshin poshtë nga kullotat e gjelbra verore, dhe personat mbylleshin në shtëpitë e tyre për të kaluar nxehtë netët e ftohta dhe të gjata dimërore dhe e kalonin kohën duke treguar histori dhe duke bërë punë artizanati.
Në të vërtetë nuk ekzistojnë dëshmi arkeologjike apo letrare për të thënë me saktësi nëse Samhain tregonte vetëm një periudhë të vitit apo ndoshta një hyjni.
Për keltët, që ishin një popull që merreshin me bujqësi dhe blegtori, përvjetori që shënonte fundin e korrjeve dhe fillimin e dimrit merrte një rëndësi të veçantë meqë jeta ndryshonte rrënjësisht: kopetë silleshin poshtë nga kullotat e gjelbra verore, dhe personat mbylleshin në shtëpitë e tyre për të kaluar nxehtë netët e ftohta dhe të gjata dimërore dhe e kalonin kohën duke treguar histori dhe duke bërë punë artizanati.
Vizitor- Vizitor
:: Zone e Lire :: Kuriozitete
Faqja 1 e 1
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi